Over Marieke

marieke

Marieke Koolhaas
Opleiding docent theater op de HKU
2 juli 1995

 


Als klein meisje wist ik al gauw zeker wat ik later wilde worden. Prinses zonder enige twijfel. 

Eenmaal op de basisschool heb ik mijn droom ingeruild en wilde ik toch liever moeder worden. 
Een aantal beroepen verder besloot ik dat ik actrice wilde worden. Op dat moment zat ik op de middelbare school in Zeist en deed ik de HAVO.  
Om die droom waar te maken en het theater te ontdekken heb ik tijdens mijn middelbareschooltijd theaterklassen gevolgd op het UCK. Hierna heb ik in mijn examen jaar de Landelijke Oriëntatie Toneelscholen gedaan. Toen zag ik in dat docent theater veel leuker is dan actrice zijn. Je kan als docent je passie voor theater delen en overbrengen. Kortom in mijn examenjaar besloot ik, ik wil docent theater worden. Hier is het gelukkig bij gebleven, al wil ik stiekem ook nog steeds prinses en moeder worden. Ik heb de opleiding theater docent op de Hogeschool voor de Kunsten afgerond. Met veel plezier geef ik momenteel les, en maak ik voorstellingen met kinderen en jongeren.

Gedurende mijn opleiding heb ik mijn eigen werkwijze ontdekt. Bij het ontwikkelen van een les werk ik vanuit mijn fantasie en bedenk ik opdrachten die spannend en verassend voor kinderen zijn. Zo verstop ik weleens de warming-up of krijgen de leerlingen een brief met een probleem wat ze moeten helpen oplossen (leeftijd 6 t/m 8). Als ik samen met kinderen of jongeren een voorstelling maak ga ik met ze in gesprek en stel ik ze een filosofische vraag om over na te denken. Het belangrijkste vind ik dat de kinderen en of jongeren betrokken zijn bij het maakproces en zich ook eigenaar van de voorstelling voelen. Uiteindelijk hoop ik zo andere te kunnen leren, enthousiasmeren over mijn vak.